Wij mochten naar Euroscola in Straatsburg!

Euroscola brengt scholieren van ten minste 14 jaar uit alle 27 EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten en voormalige lidstaten bijeen in Straatsburg, waar ze met elkaar in debat gaan, standpunten innemen, onderhandelingen voeren, wijzigingsvoorstellen doen, stemmen en uiteindelijk een resolutie aannemen over een echt Europees onderwerp! Op deze manier krijgen de scholieren de kans om te leren over de werking van de Europese instellingen, om te discussiëren over democratie, grondrechten en Europese waarden en om hun mening te geven over besluiten die op het niveau van de Europese Unie worden genomen.

Een selecte groep enthousiaste leerlingen van het Bernarduscollege wilde zeer graag deel uitmaken van dit project. De jongens en meisjes trotseerden de hevige selectieprocedure en werkten mee aan onze kandidatuur voor dit evenement. Ze maakten een reclamefilmpje over het belang van de Europese Unie: "How the EU takes care of YOU!"

 

 

 

Daarna was het in spanning afwachten tot... Hola pola! De verlossende e-mail is binnen: onze kandidatuur viel in de smaak en we mogen naar Straatsburg!

"De max om de enige Belgische school te zijn",  Noor Verlinde (16) steekt niet onder stoelen of banken hoe trots ze is.


Op 20/02 was het zover! De dag vatte aan met een gezamenlijk ontbijt in het Europees Parlement, gevolgd een kort (maar warm) welkomstwoordje van Roberta Metsola, voorzitter van het Europese Parlement. De leerlingen kijken hun ogen uit: "Wat een overweldigend gevoel!", Ella Verbiest (16).

Nadien waren er allerhande interessante lezingen gepland die het Europees burgerschap van onze leerlingen proberen te versterken. Daarnaast kregen onze studenten informatie aangereikt over de Europese verkiezingen en worden ze tijdens workshops uitgedaagd om kritisch te denken en hun mening te formuleren. Voor Paulien Bossuyt (16) was dit het hoogtepunt: "Gedachten uitwisselen met andere jongeren is de max."

En dan was het eindelijk tijd voor een vragenrondje met Martin Hojsík, vice-president van het Europese Parlement. Ook een van onze leerlingen, Sindy Commere stelde hem een vraag! Dat moet je durven!

 

Meer foto's vind je op onze Facebookpagina terug.

Op woensdag sluiten we de driedaagse af met een bezoek aan de prachtige stad Straatsburg, vooraleer we de rit richting huis aanvatten. Jolien Delloiter (16): "Het is een unieke ervaring die we nooit meer gaan meemaken."

De leerlingen zijn hun begeleiders meneer Demoor en mevrouw Van Elsuë (terecht) ongelofelijk dankbaar!