Vierdejaars vieren  'Week van de Vrijwilliger' met actie tegen eenzaamheid en onrechtvaardigheid!

Als het Bernarduscollege een jaarthema uitrolt, halen de leerkrachten met graagte alles uit de kast om dit thema in de kijker te zetten. Eind februari organiseerde de school een loopevenement voor het goede doel genaamd “BC Loopt, en route voor Respect”, maar ook begin maart staat in het teken van hun jaarthema: Respect groeit op school. “‘Respect hebben voor elkaar’ komt in vrijwel alle vakken en leerplannen aan bod”, vertelt directeur van de tweede graad Ingrid De Smet. “Na een zeer enthousiaste brainstorm, sloegen de leerkrachten Nederlands, muziek, sociologie en psychologie, godsdienst en economische en maatschappelijke vorming de handen in elkaar. Ze organiseerden een projectdag rond sociale onrechtvaardigheid, met als grote pijlers kansarmoede en eenzaamheid.” 

De Kansendans 

Met deze themadag, ‘Samen tegen eenzaamheid’ gedoopt, wil de school het bewustzijn bij haar leerlingen vergroten. Tweedegraadcoördinator Eline Boterdaele legt verder uit: “Niet iedereen heeft het even gemakkelijk om de dag door te komen. Onze leerlingen staan niet vaak stil bij financiële hindernissen, fysieke beperkingen en mentale struikelblokken.” Theatervoorstelling de Kansendans gaf volgens haar het perfecte startschot. “Het is een meeslepend toneelstuk over armoede in Vlaanderen en Brussel, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Caro Bridts en Lieven De Pril. De voorstelling brengt het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede zeer dichtbij.” 

Door weer en wind naar Kerselare 

Na de voorstelling vertrokken de klassen op pelgrimstocht. Ze maakten een wandeling van vier kilometer naar het bedevaartsoord in Kerselare. Hoewel het weer er een natte en modderige bedoening van maakte, waren de leerlingen zeer blij met de portie gezonde buitenlucht. Velen van hen maakten in de lagere school reeds zo’n pelgrimstocht naar Kerselare, maar voor de meerderheid was het de eerste keer dat ze de kapel bezochten. Muziekleerkrachten Melanie Lelieur en Aico De Clercq brachten de viering muzikaal tot leven. “We kozen onder andere voor het nieuwste nummer van Tourist LeMC ‘De ander’ en ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene. Toch was het vooral de livemuziek die de sfeer zette. We zijn dankbaar dat enkele leerlingen het aandurfden muziek te spelen voor hun klasgenoten en medeleerlingen”, aldus een fiere Melanie Lelieur. 

Ook de viering zelf was een succes. Godsdienstleerkracht Elien Loobuyck: “We kozen ervoor om een Bijbelverhaal te koppelen aan een sterke campagne rond ‘f*ck the poor/help the poor’, hiervoor konden we rekenen op enkele enthousiaste leerlingen die een flashmob in elkaar gestoken hadden.” 

Ondanks enkele slippartijtjes en het gure weer bleven de leerlingen ook op de terugweg naar school gemotiveerd: “Zo’n tocht is zeer verbindend en de viering was erg origineel. Al hadden we misschien beter ook een weesgegroetje gedaan voor wat zonneschijn op de terugweg”, lacht Anke Laemont (15, Ename). 

Op bezoek in het woonzorgcentrum of het ziekenhuis 

De week na de projectdag trokken de leerlingen per klas naar een woonzorgcentrum of ziekenhuis in de omgeving van Oudenaarde. WZC Heilig Hart en hun campus Kloosterhof, WZC Meerspoort en AZ Oudenaarde openden hun deuren voor onze jongens en meisjes: “De leerlingen kwamen niet met lege handen aan. Ze leukten hun bezoek op met enkele cadeaupakketjes die ze zelf hadden samengesteld. Er waren koekjes, een tekening, kaarsen, plantjes, pantoffels, een notitieboekje en een mooi gedicht, ... Onze bewoners waren in de wolken!” Toch zijn dit volgens Mieke Galle niet de échte geschenken. “De tijd die de leerlingen met de bewoners en patiënten besteed hebben en de ontmoeting die ze samen beleefd hebben, dat is het echte cadeau. Een cadeau voor beide partijen!” 

Samen met haar team van de tweede graad kijkt graaddirecteur Ingrid De Smet al uit naar volgend jaar: “Dankzij de inzet van de leerkrachten en het enthousiasme van onze leerlingen werd dit een prachtig initiatief. Mits een aantal organisatorische aanpassingen - en dat weesgegroetje voor beter weer – wordt het project ‘Samen tegen eenzaamheid’ zeker herhaald.” De Smet wil de woonzorgcentra en het ziekenhuis uitgebreid bedanken voor hun medewerking. Ook daar wordt het succes van de bezoeken trouwens beaamd: “Onze verpleeg- en zorgkundigen zagen stralende gezichten bij de bewoners. Vooral degenen die al even geen bezoek meer gehad hebben, waren meteen weer honderd procent opgeladen.”