Later word ik... Europarlementariër

Eind januari nam een delegatie van acht leerlingen uit 2e en 3e graad deel aan het MEP in Dworp. Het MEP geeft jongeren de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. De jongeren kruipen in de rol van ‘Europarlementariërs’ en maken op die manier kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming.

Het was een spannende ervaring. Arthur Simoens uit 4GLa (tweede van rechts op de foto) was onder de indruk: "Het project was zeer interessant! Ik moet wel toegeven dat ik het debatteren onderschat had. Het is niet zo eenvoudig om je tegenstanders te overtuigen en hen duidelijk te maken waarom bepaalde argumenten meer te verantwoorden zijn dan anderen. Ik heb veel gezweet en veel bijgeleerd."


Misschien gaat een van deze acht leerlingen volgend jaar wel de internationale tour op... Het MEP wordt namelijk ook jaarlijks op internationaal niveau gehouden.

Het is omwille van deze buitenlandse editie dat Yander Messiaen uit 6LAWW op 22 januari naar Noorwegen trok. Hij woonde er het internationale MEP in Oslo bij. Het concept blijft hetzelfde: de nadruk ligt op het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.
 

Yander (bovenaan) stuurde ons een heleboel toffe foto's door. Deze met de EU-ambassadeur van Noorwegen, Nicolas de la Grandville is een van onze favorieten.

Debatteren, debatteren, wie zijn best doet... Zal het leren!

Yander was laaiend enthousiast over zijn reis naar Oslo: "Deze MEP-ervaring heeft mij veel nieuwe internationale relaties gebracht en heeft mij nog maar eens de kracht van onze Europese Unie aangetoond!"

Een grotere groepsfoto met EU-ambassadeur Nicolas de La Grandville.

Sneeuw in Klofta, een plaats in de Noorse gemeente Ullensaker, een halfuurtje van Oslo.

Yander neemt het woord: kan hij zijn wetsvoorstellen aan de man brengen?

Een bezoekje aan het Munchmuseum.

Oslo vanop de grond!

Oslo vanuit de lucht!