Wereldkampioenen op onze school

Amaranthe mag zich voor het tweede jaar op rij wereldkampioen noemen in de categorie Female Chamber Choir – een kamerkoor is een koor dat bestaat uit minder dan dertig leden. Hiervoor trok het dameskoor uit Oudenaarde naar Zuid-Korea, waar elk deelnemend koor ongeveer 15 minuten de tijd kreeg om de 8-koppige jury te overtuigen van hun kunnen.  

Amaranthe bracht in totaal vier werken, waarvan ook eentje van eigen bodem gecomponeerd door Noah Thys. Van enkele juryleden kreeg het koor zelfs de maximumscore, wat uiteindelijk resulteerde in een prachtige score boven de 90%. Na deze fenomenale prestatie onder deskundige begeleiding van Johannes Dewilde was de gouden medaille binnen!  

De unieke aanpak van Amaranthe 

In 2006 is Amaranthe ontstaan, dit vanuit Aloeëtte, het meisjeskoor van het vroegere ‘Kloosterke’, waar toen de meisjes van het college zaten. Het koor stond toen onder leiding van Linde Devos, die in 2012 de fakkel doorgaf aan Johannes Dewilde. Na een korte periode werd het koor een geduchte tegenstander op wedstrijden.  

Ondertussen heeft het koor zijn talent meer dan bewezen: tweemaal wereldkampioen binnen hun categorie, en momenteel op de vijfde plaats op de wereldranglijst. Die ranglijst gaat niet enkel over de categorie waarbinnen het koor actief was, maar wel degelijk over álle koren wereldwijd. Dat kan geen toeval zijn! 

Hoe onderscheidt Amaranthe zich nu juist van de andere koren? Er zijn twee elementen die eruit springen. 

Ten eerste wordt er zonder microfoontjes gezongen. Een bewuste en gedurfde keuze, waardoor men prachtige ongefilterde harmonieën creëert.  

Ten tweede is Amaranthe een dynamisch koor en geen statisch koor. Hun gezang wordt versterkt door een ‘choirografie’, een samenstelling van ‘choir’ en ‘choreografie’. Het koor heeft dus een choreografie, de zangeressen zijn voortdurend in beweging en ook dat maak hen uniek. Hiervoor werkt Amaranthe samen een bewegingscoach uit Rotterdam, Panda Van Proosdij. 

Trots op die van ons 

De Bernardusscholen zijn ontzettend trots dat drie koorleden werkzaam zijn binnen onze scholengroep: Veronique Gevaert is een vaste waarde op de financiële afdeling, terwijl Liesbeth Hoste lesgeeft op Bernardusokan. En Melanie Lelieur staat dan weer op het Bernarduscollege gekend als een gepassioneerde leerkracht muzikale opvoeding. Wij hebben dus maar liefst drie wereldkampioenes aan boord! 

Melanie was van kleins af aan met muziek bezig: naast klarinet speelt ze ook piano en zowel in het lager als middelbaar onderwijs was ze actief als koorlid. Ook Veronique had de microbe vroeg te pakken. Sinds haar acht jaar zingt ze met plezier en speelt ze orgel. Voor Amaranthe, had ze 20 muzikale jaren bij Uscia, een koor uit Huise. Liesbeth is de vreemde eend van het trio, op muzikaal gebied dan wel te verstaan. Zij heeft de kneepjes van het zingen al doende geleerd, net als het leren lezen van noten. De dames delen duidelijk niet enkel hun werkgever, maar ook hun passies! 

Op bezoek bij de Vlaamse Overheid 

Op 31 augustus werd Amaranthe uitgenodigd op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon voor een huldiging. Daar kregen ze naast vele felicitaties, ook een mooie oorkonde mee naar huis. Mede dankzij de financiering van de Vlaamse Overheid kon het dameskoor de verre reis naar Zuid-Korea maken. En die financiële boost heeft hen duidelijk geen windeieren gelegd! 

groepsfoto
Het voltallige dameskoor van Amaranthe poseert trots op de trappen van het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon 

Driemaal is schoolrecht? 

Normaal gezien vinden de World Choir Games om de twee jaar plaats, maar door corona vindt er volgende zomer reeds een nieuwe editie plaats in Nieuw-Zeeland. Laat ons hopen dat de Vlaamse Regering Amaranthe opnieuw zal steunen in hun jacht naar een derde titel!  

Wie Amaranthe binnenkort aan het werk wil zien, zal voorlopig geduld moeten hebben. De komende maanden zingen ze wel nog een zevental concerten, maar het grootste deel daarvan is uitverkocht. Je kan de volledige concertagenda raadplegen via www.amarantheoudenaarde.be