Leerlingen van het Bernarduscollege verlichten de straten van Oudenaarde

De dag voor de kerstvakantie ontvangen veel leerlingen in Vlaanderen hun rapport. Ook op het Bernarduscollege in Oudenaarde is dit een spannende dag. Voor de rapportuitreiking en de individuele reflectiegesprekken, maakt de school tijd vrij voor bezinning en verbinding: een kerstfilm, een kerstviering, een kerstontbijt ...

Dit jaar wordt voor de eerste keer een fakkeltocht georganiseerd door de straten van Oudenaarde. "Om 8 uur vertrekken alle leerlingen uit de tweede graad vanuit verschillende locaties naar de Sint-Walburgakerk. Hopelijk zullen onze lichtjes onderweg heel wat mensen verrassen, verwarmen en verblijden", aldus Eline Boterdaele, godsdienstleerkracht op het Bernarduscollege en de bezieler van dit magische initiatief. 

Een fakkeltocht op batterijen

"Een traditionele fakkel voor elke leerling bleek onveilig en financieel onhaalbaar, dus gingen we samen met de vakgroep Beeld op zoek naar een alternatief", vertelt Boterdaele. "Leerkracht Katrijn Van Dorpe heeft met verschillende soorten materiaal en ontwerpen geëxperimenteerd tot er een winnaar uit de bus kwam."

Driehonderd derdejaars ontpopten zich tot origamikunstenaars en vouwden elk twee lampionnetjes, die ze ook kleurrijk versierden. "De school kocht daarna 600 kleine LED-theelichtjes aan en het eindresultaat mag er zijn. Het plan van mijn collega's kon verdergezet worden", aldus een fiere graaddirecteur Ingrid De Smet, die enorm uitkijkt naar de wandeling en de viering vrijdag. 

"Een licht aansteken in jezelf. En bij elkaar. Dat is waar het deze dagen allemaal om draait!"

Want naast een fakkeltocht, die de straten van Oudenaarde zal oplichten, hebben de godsdienstleerkrachten ook een muzikale kerstviering georganiseerd. Al was dat niet evident ... "Omdat er in onze schoolgebouwen geen plaats meer was om 600 leerlingen samen te brengen, zaten we even met de handen in het haar", Boterdaele legt uit dat er die ochtend heel wat verschillende activiteiten georganiseerd worden op het college. De lokalen, de kapel en de aula zijn volzet. "Zo staan er bijvoorbeeld een kerstflim en een kerstontbijt op de planning, alsook natuurlijk de rapportuitreiking en persoonlijke reflectiegesprekken met alle leerlingen. Wij moeten met de tweede graad dus ergens anders heen. Gelukkig zijn de leerkrachten op het Bernarduscollege niet alleen creatief, maar ook vindingrijk!"

De gelukkige tussenkomst van Sint-Walburga

"Wat als we de Sint-Walburgakerk kunnen gebruiken voor onze kerstviering?" Op een van de brainstormsessies kwamen Boterdaele en muziekleerkracht Melanie Lelieur, bekend van het dameskoor Amaranthe, met een knotsgek idee. Één telefoongesprek en een kort bezoekje later ging deken Luc Van Den Velde in op het voorstel. "De deken was erg enthousiast en zal de viering zelfs bijwonen", vertelt Boterdaele trots. "Het is een kerstmirakel: een kerk gevuld met 600 jongeren tussen 14 en 16 jaar!" 

"Met woord, muziek en vooral heel veel warmte en licht krijgen de leerlingen de kerstboodschap mee."

De Sint-Walburgakerk zal op 23 december opgelicht worden door de leerlingen uit het derde en vierde jaar van het Bernarduscollege. Met woord, muziek en vooral heel veel warmte en licht krijgen de leerlingen die ochtend de kerstboodschap mee. Boterdaele: "Er zijn slechts 400 stoelen in de kerk, maar de leerlingen zullen ook rechtstaand genieten van een muzikale en magische bezinning." De viering kan zonder problemen plaatsvinden, ondanks de restauratiewerken aan het koor. De mooie en kleurrijke glasramen, de gevels en het interieur worden grondig opgewaardeerd.

 

fakkel

Studentenkoor

"Is het bijna zover?!", vraagt het team achter het hele gebeuren zich af. "We gaan de kerk nog een laatste keer bezoeken om de technische kant van het verhaal te controleren. Dat ik daar vrijdag met mijn koor geen onverwachte problemen tref", muziekleerkracht Lelieur heeft voor de gelegenheid immers een koor samengesteld. "Een vijftigtal leerlingen die zich bijna vrijwillig aangemeld hebben! Ze zullen samen twee nummers zingen, onder begeleiding van muzikanten op piano, basgitaar en cajòn. Dat laatste is een speciale handtrommel uit Peru."

Lelieur hoopt dat ook de andere leerlingen zullen meezingen: "De tekst van beide nummers zal uitgedeeld worden bij aanvang van de viering. We kozen voor gekende nummers, zoals This is Me uit The Greatest Showman en This Little Light of Mine. Of mag ik dat nog niet verklappen?!" 

"Zeshonderd 15-jarige leerlingen in een kerk? Een kerstmirakel!" 

Na de vele voorbereidingen komt de ochtend steeds dichterbij. Samen met haar collega's telt Eline Boterdaele af: "Het team staat te popelen! We willen samen met onze leerlingen heel bewust uitkijken naar Kerstmis dit jaar: Gods Geest die in ons midden komt en enthousiasme en verbondenheid schept. Wij hopen dat onze leerlingen vanuit die, of een andere, verbondenheid een licht aansteken bij zichzelf en bij elkaar. Want dat is waar het dezer dagen allemaal om draait!"

Wie benieuwd is naar de fakkeltocht en de kerstbezinning, kan de sociale media van het Bernarduscollege in de gaten houden. Er zal ongetwijfeld prachtig beeldmateriaal zijn.