Unesco School

Unesco school

De Unesco is bij het grote publiek waarschijnlijk het bekendst van het Unesco werelderfgoed. Deze ‘zachte poot’ van de Verenigde Naties heeft echter een ruimer werkingsgebied en houdt zich bezig met cultuur, onderwijs en wetenschap in het algemeen.

De werking van Unesco staat in het kader van de 17 SDG's (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen). Het zijn deze doelstellingen (milieu- en armoedebeleid, onderwijs, duurzame energie ...) waaraan elke overheid en organisatie zijn beleid of projecten zou moeten toetsen. Dragen ze er niet toe bij, dan moet het project aangepast worden. 

Het Unescoscholennetwerk brengt al jaren scholen van over de hele wereld met elkaar in contact. Sinds enkele jaren maakt onze school deel uit van dit netwerk. Het biedt ons de kans om enkele keren per jaar informatie uit te wisselen en biedt ook toegang tot heel wat extra activiteiten waaraan onze leerlingen kunnen deelnemen (denk maar aan MUnesco of Model European Parliament). 

Elk jaar is er een bijeenkomst waarop ook leerlingen aanwezig zijn en dan kiezen zij 1 SDG waaraan ze specifiek willen werken en dit jaar is dat SDG10: ongelijkheid verminderen. Het mooie is dat al die SDG's verbonden zijn. Wil je ongelijkheid verminderen, dan zal je ook moeten werken aan gendergelijkeheid (SDG5), armoede doen afnemen (SDG1), honger de wereld uit helpen (SDG2) of klimaatactie ondernemen (SDG13).