Middagactiviteiten

Een zinvolle middagpauze

Vanuit de werkgroep Cîto vinden we het belangrijk dat we als leerkracht niet enkel tijdens de lessen ter beschikking staan van onze leerlingen, maar ook bijvoorbeeld tijdens de middagpauzes. Ook weten we dat de middagpauze voor sommige leerlingen erg lang lijkt te duren en ze kunnen ook niet de hele pauze lang met de neus in de schoolboeken of de vingers aan de smartphone zitten. Daarom organiseren we meermaals per week leuke activiteiten om de leerlingen de kans te geven hun middagpauze zinvol in te vullen. Deze middagactiviteiten worden allemaal begeleid door enkele enthousiaste leerkrachten. Samen met de reeds bestaande sportmogelijkheden is er zo een gevarieerd aanbod aan activiteiten.

Hieronder alvast een overzicht:

Gezelschapsspellen

Of leerlingen nu graag één van de klassieke gezelschapsspellen zoals UNO of vier-op-een-rij spelen of liever eens een minder bekend spel leren kennen, ze kunnen tijdens de middagpauze sowieso terecht op de spelmiddag. We hebben reeds een mooie collectie eigen gezelschapsspellen voor 2, 3, 4 of zelfs 10 spelers. Wie wil kan dus zo’n gezelschapsspel komen spelen, maar ook een partijtje kaarten of schaken behoort tot de mogelijkheden. Het is dan ook vaak gezellig druk op de spelmiddagen. Voor alle leerlingen staat er wekelijks minstens één spelmiddag gepland.

Strips

Wie houdt er nu niet van strips? De meesten van ons zijn alvast toch opgegroeid met Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboe’s of Urbanus. Strips hebben dan ook zeker een belangrijke plaats in onze Belgische cultuur. De liefhebbers onder de leerlingen van de eerste graad kunnen elke twee weken in alle rust strips komen lezen tijdens de middagpauze. De school biedt een uitgebreide collectie van eigen strips aan, maar wie wil kan zeker ook z’n eigen strips meebrengen.

BReinBRekers

Via deze wekelijkse middagactiviteit houden we de hersenen van onze leerlingen het hele jaar door in topvorm! Ze kunnen er kennismaken met heel wat leuke rekenpuzzels, zoals sudoku en binaire. Maar hier houden we het niet bij. Misschien heb je ook wel al gehoord van futoshiki of resolf. Er is voor elk wat wils, gaande van eenvoudige raadsels tot uitdagingen voor gevorderden en experts.

Schaken

Voor leerlingen die het een uitdaging vinden om eens een partijtje te schaken of die dit graag willen leren, bieden we dit ook aan als één van de middagactiviteiten. We voorzien alle lopers, paarden, torens en koningen en we overlopen indien nodig nog eens alle geldige zetten. Zo zijn ze snel helemaal mee met dit klassieke denkspel. Schaken bevordert bovendien het wiskundig denken, de concentratie én het logisch denken en wellicht zou dit wel eens van pas kunnen komen …

Kubb

Het Viking-spel Kubb heeft de laatste jaren heel wat aan populariteit gewonnen en de leerlingen kunnen het ook bij ons op school spelen op het grasveld naast de sportzaal. De school beschikt namelijk over enkele eigen Kubb-spellen. We spelen echter enkel bij mooi weer, daarom kunnen we niet op voorhand plannen wanneer dit doorgaat. Maar wie bij mooi en zonnig weer in de buurt van het grasveld rondhangt, ziet misschien wel een leerkracht met een paar Kubb-spellen onder de arm aankomen.

Karaoke

Er zit ongetwijfeld heel wat zangtalent verscholen tussen onze leerlingen. Maar ongeacht je zangkwaliteiten is de eerste vereiste bij karaoke vooral dat je gráág zingt. En zo hebben we duidelijk héél veel liefhebbers van zingen. Het is namelijk op vraag van de leerlingen zelf dat we onder de middag ook karaoke aanbieden. Youtube, een projector en een muziekinstallatie, meer hebben we niet nodig om er een echt feest van te maken. Dat het lokaal vaak helemaal vol zit toont aan dat deze middagactiviteit duidelijk in de smaak valt.

Sport

Voor wie graag een wat actievere middagpauze heeft voorzien we uiteraard ook sport tijdens de middagpauze. Zo organiseren we ieder jaar een Bernarduscup, onze eigen voetbalcompetitie, maar ook andere sporten horen tot de mogelijkheden.