Piet Noë, oud-leerling

Piet Noë, verdienstelijke oud-leerling, Latijn-Wiskunde 1993

Piet is geboren en getogen in Oudenaarde, maar verblijft intussen al een hele tijd in Afrika.

‘Ik werk sinds 2004 permanent als oogarts in Afrika. Sinds 2008 woon ik in Rwanda, waar ik (in 2018) een caritatief oogziekenhuis opstartte. Het is de bedoeling dat ik nog lang in het nieuwe oogziekenhuis in Rwanda blijf werken. Momenteel werken we met 58 mensen in “Rwanda Charity Eye Hospital”. We ontvangen dagelijks tussen 100 en 200 patiënten van overal in Rwanda en uit de buurlanden, DRC, Burundi en Oeganda. We doen dagelijks 20 tot 30 oogoperaties.’

School

‘Ik volgde van 1987 tot 1993 les in het Onze-Lieve-Vrouwecollege (voorloper van het Bernarduscollege, nvdr) , en zat in de richting Latijn-Wiskunde. Nadien ging ik geneeskunde studeren in Gent, en specialiseerde ik in oogheelkunde te Gent, Parijs en Rotterdam. Meteen na mijn afstuderen als oogarts vertrok ik naar Afrika. Eerst werkt ik voor een Duitse NGO in Oeganda en later in Rwanda. Sinds 2018 werk ik als zelfstandige oogarts in Rwanda.

Ik heb zeer goede herinneringen aan mijn collegetijd en aan vele leraren en klasgenoten. We hadden verschillende leraren voor wie hun vak een echte passie was en die dus met veel enthousiasme les gaven. Daar had en heb ik veel bewondering voor. Hun enthousiasme was aanstekelijk!

We hadden een heel goede klas, in alle opzichten. Helaas heb ik - wegens mijn  vertrek uit België in 2004 – nu zeer weinig contact met de klasgenoten. We leerden elkaar heel goed kennen, want we waren 6 jaar dagelijks samen. Ik was niet meteen de meest sociale leerling in de klas, maar had een goed contact met iedereen. Ik herinner me dat er heel veel gelachen werd. Ik was niet sportief maar wel muzikaal. Ik ging naar de muziekschool (piano en orgelles) en ik ben nog steeds dankbaar voor het feit dat we in de laatste twee jaren regelmatig met de school naar de opera (De Munt) in Brussel mochten gaan. Er werd veel georganiseerd voor de leerlingen. We waren ook goed voorbereid op de universiteit. Er werd toch van ons verwacht dat we  hard werkten.

Ik vond de middelbare school interessanter dan de lagere school, maar ik was toch liever student aan de universiteit. Geleidelijk aan wordt je wereld ruimer en krijg je meer vrijheid.’

Boodschap

‘De tijd die je nu in de middelbare school doorbrengt is niet enkel een voorbereiding op het volwassen leven maar ook een tijd waarin je twee belangrijke keuzes maakt: je beroepskeuze en je levensvisie – of je in God gelooft of niet. Ik denk dat beide keuzes je ganse latere leven bepalen.

In het laatste jaar in het college koos ik voor geneeskunde om daarna naar de derde wereld te gaan. Tijdens de collegetijd ging ik ook bewust kiezen voor het christelijke geloof. Blaise Pascal schreef dat het voor hem paradoxaal scheen dat veel mensen heel erg opgaan in onbenulligheden, en zich totaal onverschillig tonen voor de grote levensvragen. (“The sensitivity of men to small matters, and their indifference to great ones, indicates a strange inversion”.)

Ik wens jullie toe om op zoek te gaan naar het goede, het schone en het ware!’