Oud-leerling in de kijker: Febe Magherman 6WEWI8b 2017

‘Ik heb op het college echt wel vrienden voor het leven gemaakt, die vandaag nog steeds zeer belangrijk zijn voor mij. Zelfs in deze tijden van sociaal isolement zijn zij nooit ver te zoeken.’

Febe: ‘Ik heb eerst 1 jaar Latijn gestudeerd, vervolgens 3 jaar Grieks-Latijn en tot slot nog 2 jaar wetenschappen-wiskunde. Ik ben veranderd naar wetenschappen-wiskunde omdat ik mij optimaal wou voorbereiden op het ingangsexamen geneeskunde. Het is altijd al mijn grote droom geweest om dokter te worden. Nadat ik afstudeerde in juni 2017 heb ik deelgenomen aan het ingangsexamen geneeskunde. Ik ben mijn opleiding geneeskunde gestart aan de universiteit van Gent. In juni 2020 heb ik mijn bachelordiploma geneeskunde gehaald en momenteel zit ik in mijn 1e master.

Door de COVID-19-pandemie is mijn leven flink door elkaar geschud. Ik heb dit semester als vrijwilliger op de spoedafdeling van het UZ Gent gewerkt, waar ik van heel dichtbij werd geconfronteerd met de impact van het coronavirus. In maart 2020 hadden we nog een groot studentenevenement (‘De paasshow’) vlak voor de eerste lockdown, waardoor mijn familie en ik besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het is gelukkig allemaal goed gekomen, maar het heeft zeker mijn ogen geopend. Ik kreeg daarna de kans om mijn thesis te schrijven rond de corona-uitbraak die er geweest is na dit evenement. Dit semester heb ik mij dus vooral bezig gehouden met onderzoek te doen naar de impact van corona op studenten en daar zijn zeer interessante resultaten uitgekomen.

‘Ik heb dit semester als vrijwilliger op de spoedafdeling van het UZ Gent gewerkt, waar ik van heel dichtbij werd geconfronteerd met de impact van het coronavirus.’

Heb je die impact ook zelf gevoeld? In welke mate heeft de pandemie jouw studentenleven beïnvloed?

Mijn academiejaar had er zeker anders uitgezien zonder het virus! Wij, als studenten, zijn amper naar de auditoria kunnen gaan en we moesten opnieuw alle lessen online volgen. Gelukkig mochten onze praktijkvakken wel on campus doorgaan. We hebben vorig academiejaar al heel wat achterstand opgelopen op dat vlak.

Toen we de kans kregen om mee te helpen in de zorg, heb ik die dan ook gegrepen om nog wat meer buiten te komen en ervaring op te doen. Ik probeer de maatregelen echt wel goed op te volgen. Ik heb zelf gezien wat corona kan doen en ik probeer dat ook aan zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken. Ik probeer wel vaak online contact te houden met vrienden, skyperitieven is het nieuwe normaal geworden. Ik mis het studentenleven natuurlijk heel hard, maar als we nog even doorbijten, kunnen we hopelijk weer snel samenzijn!

‘De uitwisseling naar Polen en de eindejaarsreis naar Barcelona waren zeker toppers die ik nooit zal vergeten.’

Welke herinneringen heb je aan het college?

Ik heb zeker goede herinneringen aan het Bernarduscollege. Uiteraard gaat zes jaar voorbij met ups en downs en vervloekte ik de toetsen en examens af en toe wel eens, maar over het algemeen kijk ik toch zeker met een goed gevoel terug op mijn schooltijd bij jullie. De uitwisseling naar Polen en de eindejaarsreis naar Barcelona waren zeker toppers die ik nooit zal vergeten. Ik heb op het college echt wel vrienden voor het leven gemaakt, die vandaag nog steeds zeer belangrijk zijn voor mij. Zelfs in deze tijden van sociaal isolement zijn zij nooit ver te zoeken.

Ken je nog specifieke verhalen uit je schoolloopbaan?

Ik wou in het begin zelf geen Grieks-Latijn studeren. Ik vond één dode taal toen wel genoeg. Mevrouw Verhoeyen, mijn lerares Latijn van toen, heeft mij echter nog in het begin van de zomervakantie gebeld om mij te overtuigen om toch maar Grieks-Latijn te studeren. Ik heb nog even getwijfeld, maar heb mij dan toch ingeschreven. Ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor.

Je sprak over de eindejaarsreis. Heb je daar nog sappige anekdotes over?

What happens in Barcelona, stays in Barcelona.

Welke boodschap wil je onze leerlingen meegeven?

Probeer jullie sterk te houden in deze moeilijke tijden en weet dat er zeker een einde aan zal komen. Probeer te focussen op de dingen die wel nog kunnen en verlies elkaar niet uit het oog. Jullie zullen de verloren tijd dubbel en dik kunnen inhalen tijdens jullie studententijd! Voor de laatstejaars: denk goed na over jullie studiekeuze en als er iemand meer informatie zou willen over de opleiding geneeskunde of het ingangsexamen, neem gerust contact met mij op!

Op welke manier?

Ik ben te vinden als Febe Magherman op Facebook en mijn email-adres is febe.magherman@telenet.be

Mijn masterthesis is maandag 30 november op VTM Nieuws geweest: (vanaf minuut 16)

Op dinsdag 01 december is er ook een artikel gepubliceerd over mijn masterthesis in HLN.

Ik ben ook geïnterviewd voor de studentenkrant over vrijwilligerswerk van geneeskundestudenten tijdens de coronapandemie. Dat interview kan je hier lezen.