Oud-leerling in de kijker: Ellen Pil menswetenschappen 2001

Spelen met licht en ruimtes - Een kunstbeschouwing

‘Als ik 16-17 jaar was zag ik werk van videokunstenaar David Claerbout. Door zijn werken kreeg ik de bevestiging dat ik kunstenaar zou zijn.’

Ze experimenteert zelf met video (“meet me in the middle” in 2D en 3D) en hoopt volgend jaar in juni een grote duotentoonstelling met haar idool te kunnen opzetten.

We hadden een heel interessant gesprek met de kunstenares, die tegenwoordig Antwerpen als uitvalsbasis heeft. Na lange tijd kon ze weer een solotentoonstelling uitwerken. Daarbij mocht ze de ruimtes van kunstgalerij ‘Gevaertsdreef.01’ helemaal naar haar hand zetten. ‘En het was - na een lange omweg en een heel parcours - de eerste keer dat het grafische en de schilderkunst samenkwamen.

De lichtsculpturen ‘Band zonder naam’, een a-accent bij Bond, werden geïnspireerd door de dominante spreuken op de Vlaamse schouwen waar je tegen de geponeerde waarheden niks kon inbrengen. Het is een lijn doorheen haar werk: binden, ontbinden en verbinden. Ook zo met de binding die ze heeft met Oudenaarde en Ronse. Veel mensen gaan die confrontatie uit de weg, maar de band is er wel. Vandaar dat op het gelijkvloers het kunstwerk ‘communiceert’ met zijn blauwe variant?

De ruimte op zich geeft ook betekenis. Net zoals de corresponderende kunstwerken over de verdiepingen heen, is de opstelling in elke parallelle ruimte van belang. De werken zijn zoals verschillende vensters van een computerscherm, maar nu analoog geschikt in plaats van digitaal. Je mag ze ook aanraken, zoals bij een touchscreen. Ze palmen de ruimte meer als sculptuur dan als schilderij in.

Ellen stel binnenkort een aantal keer tentoon:

In galerij BarbéUrbain BARBE URBAIN te Gent, eind januari; een groepsexpo in maart, de bovenvermelde solo in Antwerpen in juni.

In Oudenaarde is er in maart ook het event ‘Folder Me’ met het installeren van een permanent werk van Ellen in de Gevaertsdreef, een lichtsculpuur.

Deze blogpost wordt dus vervolgd.

Dan zullen we het hebben over technieken, kleuren en textuur. Maar ook over cultuur op school, kunstonderwijs en het kunstenaarschap.

Ondertussen kun je onze oud-leerlinge volgen via sociale en andere media:

Ellen Pil | Facebook

Kunstenares Ellen Pil predikt verzoening tussen Vlaanderen en Wallonië - Het Nieuwsblad