EYE 2021: Living Library

Tijdens het evenement werden er allerlei workshops georganiseerd over verschillende thema’s. Zo vonden er bijvoorbeeld enkele debatten plaats over de LGBTQ-situatie in Hongarije maar ook interessante panels over de klimaatcrisis met enkele bekende gezichten zoals Anuna De Wever. Kortom, een unieke kans voor jongeren die zich willen engageren voor de toekomst van Europa en daarbij hun stem willen laten horen aan politici, activisten of gewoon aan elkaar.

Tijdens het evenement kon men zowel het Europees Parlement als Eye Village bezoeken. In Eye Village kon je allerlei workshops en sportactiviteiten volgen of na een verhit debat even ontspannen en naar een concertje kijken.

Eén van die activiteiten in Eye Village was de Living Library. De hoofdgedachte van deze activiteit was ‘Don’t judge a book by it’s cover’. Het concept was heel simpel maar toch zeer uniek. De participanten van het evenement kregen een catalogus voorgeschoteld waar er een aantal personen stonden beschreven aan de hand van enkele karaktereigenschappen. Deze personen hebben ooit allemaal een vorm van discriminatie of sociale uitsluiting meegemaakt.

Zo kon er gekozen worden voor bijvoorbeeld een Imam, neo-Nazi, Gipsy, psycholoog, een radicale moslim, enzovoort. Ik en een leerling uit het vijfde middelbaar hebben een zeer interessant gesprek gehad met de radicale moslim.

Deze persoon is geboren en getogen in Frankrijk maar streeft wel de islamitische waarden en normen na. De keerzijde daarvan is dat hij veel te maken krijgt met racisme. Uitgescholden worden is voor hem en zijn familie dagelijkse kost en de negativiteit op sociale media raakt hem diep. Volgens hem zou dit onder andere kunnen komen door de manier waarop de moslimgemeenschap wordt afgebeeld in bijvoorbeeld de nieuwsmedia. Bij terroristische aanslagen wordt er vaak met de vinger rechtstreeks naar moslims gewezen, terwijl dat volgens hem helemaal geen echte moslims zijn. Hij stelt dat terroristen mensen zijn die naar prostituees gaan, wapens hebben, alcohol drinken en roken. Deze zaken zijn ‘haram’, dit betekent in de moslimgemeenschap dat iets slecht is voor het lichaam en de ziel en daardoor worden deze dingen afgeraden.

Hij vindt het dus jammer dat moslims vaak over dezelfde kam worden geschoren als het over deze onderwerpen gaat.

Maar wat zou voor hem dan een oplossing kunnen zijn? Daar heeft hij meteen een duidelijk antwoord op. Hij weet dat we niet van iedereen kunnen verwachten dat ze hun gedrag van de ene dag op de andere veranderen. Maar als we al bij onszelf beginnen met elke dag iets goeds te doen voor een ander, dan kan de wereld al een hele grote stap vooruit zetten. En om het in zijn woorden te zeggen, ‘’Treat others the way you want to be treated yourself.’’

Tot slot hoopt hij dat een evenement als EYE kan bijdragen tot een verdraagzame samenleving waar iedereen kan leren omgaan met elkaar. Daarvoor rekent hij heel hard op de goede wil van jongeren. Daardoor vindt hij het thema heel toepasselijk. Hij hoopt dat met het thema ‘The Future is Ours!’ verdraagzaamheid ten opzichte van etnische en culturele minderheden bespreekbaarder kan worden zodat de jongeren van nu een voorbeeld kunnen zijn voor later. Een perfecte wereld zal er wellicht nooit komen volgens hem maar stoppen met dromen zal hij alleszins nooit doen.

Voor meer informatie over het European Youth Evenement kan u terecht op de website van de organisatie, https://european-youth-event.europarl.europa.eu/en/