Extra inzetten op een autoloze mobiliteit

Iedereen verplaatst zich en elke verplaatsing heeft een impact op de maatschappij, het klimaat en de omgeving. Ook onze leerlingen en korps maken elke dag tweemaal de verplaatsing... Moet dat altijd met de (eigen) auto zijn?! Na de berekening van fysicaleerkracht Tom Van Gaever is duidelijk dat onze inspanningen geen moment te vroeg komen... 

Een CO2-gepeperde rekening 

Voor de berekeningen baseerde meneer Van Gaever zich op het Vlaams gemiddelde: “30% van de leerlingen komt in Vlaanderen met de auto naar school. Op ons leerlingenaantal van 1700 zijn dat dus 510 leerlingen, die gemiddeld een verplaatsing van ongeveer 5 kilometer maken.”  

Hoewel 68% van de werknemers zich met de auto verplaatst, koos meneer Van Gaever ervoor te werken met andere cijfers: “Ik heb gerekend met 50%, aangezien het bewezen is dat leerkrachten vaker met fiets of openbaar vervoer gaan werken.” Op basis van deze cijfers en de gemiddelde woon-werkafstand van bedienden, kon Tom Van Gaever de CO2-uitstootrekening van onze school berekenen.  

En wat zegt dat? Leerlingen en leerkrachten rijden samen ongeveer 4200 km per dag. Dat is ongeveer tot in Gibraltar en terug met de auto. (Zin in paella, iemand?) Ook qua CO2-uitstoot kan dat tellen: de verplaatsing van en naar het Bernarduscollege stoot ‘een kleine’ 100 000 kg CO2 uit per schooljaar.

Het is vijftien over twaalf!

Dringend tijd om werk te maken van een betere mobiliteit. Initiatieven zoals Car Free Day en de Week van de Mobiliteit zijn super, maar we mogen ons niet focussen op één dag of één week! Door het mobiliteitsgedrag van vandaag brengen we de toekomst in gevaar... Duurzame mobiliteit is pas mogelijk als we een evenwicht vinden tussen sociale, economische en ecologische aspecten van mobiliteit. Op het Bernarduscollege beseffen we dat onze inspanningen zeker een verschil maken. Ontdek hier onze accenten:

“Busdriver, lose that bus!”

Elke verplaatsing naar een andere campus gebeurt te voet of met de fiets. Onze leerlingen nemen steevast hun tweewieler uit voor een ritje naar campus Gelukstede, het zwembad of het sportkot. De fiets ga je sowieso op bij ons op school!

Ook bij het plannen van uitstappen, houden we rekening met duurzame mobiliteit. We nemen met onze leerlingen het liefst de trein: dat spaart onze school en de autoweg meerdere bussen uit.

Opsmukken fietsenstalling en fietspad

Wie met de fiets naar school komt, keert ook graag met die fiets terug naar huis. Wij zetten extra in op veiligheid in en rond de fietsenstallingen. Wist je trouwens dat we ook enkele parkeerplaatsen lieten verwijderen om de fietsenstalling voor de leerkrachten uit te breiden? Tring-tring > tuut-tuut!

Naast veilige en overdekte parkeerplaatsen voor je fiets, hebben we ook geïnvesteerd in een praktische toegangsweg. Via de Koestraat, de Neringstraat of de Meerspoort vinden fietsers en voetgangers de weg naar school zonder de drukste straten van Oudenaarde te betreden.

Herstelcafés

Reed je een lekke band? Moet je dynamo hersteld worden? Of schort er iets anders? Meermaals per jaar zullen (fiets)herstelcafés georganiseerd worden. Onder andere Bruno Van Wilderode sleutelt je fiets of skateboard terug in elkaar!

Samen uit, samen thuis

Leerkrachten (en leerlingen) rijden samen in groepjes naar huis. Meneer Claessens, meneer Vandamme, meneer Passchyn, mevrouw Vroman, mevrouw Talier, meneer Merchie … Wie van/naar Gent moet, rijdt nooit alleen. Onze leerkrachten dragen zelfs gepersonaliseerde wieleroutfits. Als dat niet cool is! Heb jij ze al gezien op het jaagpad langs de Schelde?

Daarnaast heb je ook een grote groep leerkrachten die samen de trein nemen. Pendelpret richting Gent, Brugge, Antwerpen … Even ventileren, nog wat nabespreken en gieren van ‘t lachen om elkaars anekdotes, is véél fijner dan zuchten en blazen in de file!

Wedstrijdjes

Wie niet met de wagen naar school komt, maakt maandelijks kans op pretpakketjes. Fietsers, skaters, wandelaars, treiners en bussers, … Stop je naam in onze MobBox! Je vindt ‘m terug in de gang naast het leerlingensecretariaat.

Ook BC Projects organiseert een wedstrijd: volg hen op Instagram en neem deel aan de fotowedstrijd! (www.instagram.be/B_C_projects)

Heb jij Strava? Laat je dan uitdagen door onze leerkrachten en leerlingen: sluit je aan bij de club Bernarduscollege Oudenaarde en fiets of wandel je een weg naar ons sportieve podium!

Stad Oudenaarde steunt ons!

Kinderen die naar school komen met de (elektrische) fiets, trein en/of bus in Oudenaarde, worden morgen in de bloemetjes gezet. Het stad zet, net als onze school, in op sensibilisering rond duurzame mobiliteit.

Car Free Day 2022

Deze Car Free Day is duidelijk eentje die niet zomaar voorbij zal gaan. Laat jij donderdag ook de wagen op de oprit staan? Kom op een andere manier naar school en maak samen met ons het verschil. We willen af van die heen- en terugrit naar Gibraltar!